Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Oppsving for kirkemusikk og orgel

Student Victoria Ulriksen får instruksjon på "orgelforum" av Kåre Nordstoga, NMH-professor og avtroppende domkantor i Oslo domkirke, november 2024.

Tredobling av søknader til kirkemusikkstudiene og utøvende orgel på Musikkhøgskolen.

–Dette er en svært gledelig utvikling! Mange orgelpedagoger har jobbet lenge med dette, og spesiell takk til det DNB-støttede samarbeidet som ble innledet med Oslo domkirke denne høsten, sier prosjektkoordinator ved NMH, Anders Eidsten Dahl.

«Bachelorstudiet i kirkemusikk forbereder deg til rollen som kantor og til andre musikkrelaterte stillinger knyttet til Den norske kirke», heter det på Musikkhøgskolens nettsider. Men har en lyktes med å gjøre studiet mer attraktivt?

Forsiktig optimisme

Det er særlig søkningen til grunnutdanningen, bachelorstudiet i kirkemusikk som stiger.

– Vi har 11 søkere nå som skal vurderes for å starte høsten 2025, mot bare 4 året før.

Eidsten Dahl, som selv er utdannet kantor ved Norges musikkhøgskole, og underviser som førsteamanuensis ved høgskolen, tror det er viktig å vise fram mulighetene et slikt studium åpner for.

Et stykke igjen

Det er ingen grunn til å avblåse kirkemusikk-krisen selv med ett år med bedring i søkertall. Ifølge beregninger gjort av kirken selv vil det om ti år mangle 200 kantorer i Norge.

– Så mange som 200 ferdig utdannede kirkemusikere ser det ikke ut til at vi per i dag klarer å utdanne, sier Eidsten Dahl. Dessuten går størrelsen på kullene ned, slik at det blir mer konkurranse om de som vil studere.

Sikre framtida

Det er også et poeng at kuttene i kultur- og musikkbudsjettene gjør at det sprer seg en usikkerhet blant unge mennesker om framtidsutsiktene.

– Framover vil det derfor bli like viktig å kjempe for at de kantorstillingene som er opprettet blir beholdt, og helst utviklet og utvidet, mener Eidsten Dahl.

– Studiene vi tilbyr på Musikkhøgskolen må være attraktive for de som skal leve av musikk etter endt utdanning, sier Anders Eidsten Dahl, som i tillegg til stillingen som førsteamanuensis i orgel ved NMH er frilans konsertorganist og kirkemusiker i Bragernes kirke i Drammen.

Suksessen ligger samarbeidet

Det spiller også inn at en ikke lenger tilbyr kirkemusikkutdanning i landets nest største og tredje største by, Bergen og «kirkehovedstaden» Trondheim.

– Men denne høsten har vi sett et stort engasjement for å reise kirkemusikken. Dette er en nasjonal dugnad, sier rektor Astrid Kvalbein.

Åpner kirken for studentene

Støtten fra Sparebankstiftelsen har gjort det mulig for Oslo domkirke å åpne kirken enda mer for studentene. I Domkirken skal studentene nå ha «orgelforum» i grupper med undervisere og medstudenter, øve, og få erfaring med å spille konserter og å dirigere.

– For Norges musikkhøgskole betyr det mye at kirka og Sparebankstiftelsen er så engasjert i kirkemusikkstudiet, sier Kvalbein. Rektoren sier at hun selv oppdaget musikken ved å synge i kirken.

Rekrutteringsbase for musikklivet

– Vi har vært for dårlige til å snakke om hvor viktig kirken er som rekrutteringsbase for hele det norske musikklivet.

Rektor Astrid Kvalbein er også vært glad for at det utdannes kirkemusikere på andre måter og andre steder enn på NMH. Både de "ikke-orgelbaserte" utdanningene, og for eksempel NLA Høgskolen Staffeldts gate - som også tilbyr avsluttende orgeleksamen og liturgisk orgelspill - samt de mer tradisjonelle programmene i Stavanger, Tromsø og Oslo, må til for å dekke behovet.

– Vi konkurrerer ikke om kirkemusikken, her må alle gode krefter bidra, avslutter Kvalbein.

Les mer om studiene på NMH

Mange har bidratt til utviklingen av kirkemusikken, så dette er et resultat av flere orgelpedagogers arbeid gjennom lang tid, over hele Norge og god støtte til flere prosjekter. Fagmiljøet på Norges musikkhøgskole er en del av dette.

Her er de som underviser i orgel og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, i tillegg til at den verdenskjente organisten Isabelle Demers har takket ja til å komme til NMH som gjestelærer fra 2025:

Engasjement og nettverksbygging

Av de over 400 menighetene og kirkene som har mottatt nyhetsbrev er det flere som har delt og videresendt informasjon om kirkemusikkstudiet ved Musikkhøgskolen.

– Til tider har det kokt i sosiale medier, sier Anders Eidsten Dahl ved Musikkhøgskolens fagseksjon for dirigering, sang og kirkemusikk. Prosjektkoordinatoren ønsker også å takke sin kollega i Oslo domkirke, prosjektleder Sigrun Skårberg, for godt samarbeid i høst.

Deler i sosiale medier

Både kirkemusikkutdanningene i Tromsø og Stavanger har fått ta del i materialet Musikkhøgskolen og Oslo domkirke har laget til søker-kampanjene i høst. Å dekke behovet for kirkemusikere i Norge er ikke en jobb som noen kan gjøre alene.

– Vi vil utvikle nettverket vårt, lære av erfaringene fra årets kampanje, og satse friskt på rekruttering også neste år, avslutter prosjektkoordinator Eidsten Dahl.

Har du spørsmål om studiet eller søkertallene?

Spente studenter på orgelforum i domkirka. Foto: Oslo domkirke.

Artikler relevante