Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Ding-dong: Veslemøy som Vismøy

-

Eir Inderhaug utforsker de mørkere sidene av Veslemøys livskamp i en forestilling basert på Arne Garborgs "Haugtussa" og "I Helheim". Inspirert av Grusomhetens teater og med fokus på tekstbehandling, kombinerer hun Griegs musikk med Garborgs kraftfulle språk for å skape en dyptgående scenisk opplevelse.

Eir Inderhaug beskriver forestillingen slik:

«Den første forestillingen blir bygd rundt Arne Garborgs Haugtussa og I Helheim. I 2024 var det 100 år siden Garborgs død, som ble markert blant annet med en storsatsning på Nasjonalteateret. Selv turnerte jeg landet med Ola B. Johannessen hvor jeg sang Griegs Haugtussa opus 67.

Jeg ble veldig begeistret over satsningen til Nasjonalteateret, men kjenner verket som mye mørkere, hvor den store livskampen alltid kommer i skyggen av kjærlighetsfortellingen som for øvrig er et lite og lyst kapittel i Haugtussa. Min store frustrasjon med Griegs opus 67 er at Grieg avslutter sin syklus hvor jeg opplever at Haugtussa egentlig begynner. Jeg vil utforske flere sider av Veslemøy og hennes livskamp. I Helheim ender hun opp som eldre kvinne og blir til Vismøy. For meg er det et spennende utgangspunkt.»

Jeg vil utforske flere sider av Veslemøy og hennes livskamp. I Helheim ender hun opp som eldre kvinne og blir til Vismøy. For meg er det et spennende utgangspunkt.

Eir Inderhaug om forestillingen

I prosessen har jeg latt meg inspirere av enkle ideer fra Grusomhetens teater, basert på Antonin Artaud i samarbeid med Lars Øyno. Artaud ville skape et «total-teater» der gester og mimikk var likeverdig med replikker og tekst. Garborgs språk er så sterkt og tekstfortellingen så kompleks og stor at jeg har valgt å legge fokuset på tekstbehandling denne gangen.

Garborgs rike språk gjør at jeg opplever musikken som overflødig og kan ofte komme i veien for språkets uttrykk. Jeg kommer likevel til å bruke deler av Griegs opus 67, men også bruke noen av hans uferdige skisser og sanger som ikke fikk være med i opuset. Jeg leker også med enkle lydkulisser for å gi en illusjon av scenografi og psykologiske skiftninger i karakterene."

Medvirkende

  • Eir Inderhaug
  • Jan Gunnar Sørbø (piano)

Se hele festivalprogrammet

Publisert: 17. feb. 2025 — Oppdatert: 5. mar. 2025