Hans Petter Solli leder vei fra resepsjonen på Lovisenberg distriktspsykiatriske senter (LDPS) på Tøyen. Gjennom en dør og ned trappen til kjelleren, forbi hyller med tabbelakk, ferske skrivebøker og stabler med kaffefilter, ligger musikkterapirommet, som er Sollis kontor. Ved den ene veggen står et piano, forsterkere er linet opp på rekke langs gulvet, og et trommesett er rigget opp i det ene hjørnet. Gitarer, perkusjonsinstrumenter og et lite studio har det også blitt plass til mellom de gulmalte veggene. For en musikkterapeut som også er trommeslager må det være fristende å bare sette seg ned og spille litt innimellom?
– Jeg jobber med alvorlig syke pasienter, og noen ganger trenger også jeg avkobling. Jeg har ikke dårlig samvittighet om jeg setter meg ned bak trommesettet for å hente meg inn igjen etter en time.
Solli har tatt plass i den ene av to stoler, som sammen med et lite rundt bord utgjør sittegruppen i rommet. Han er i startfasen av post doc-prosjektet «MusTCare: Implementering av musikkterapi i oppsøkende psykisk helse-team», hvor han skal undersøke hvordan musikkterapi for pasienter med alvorlige psykiske lidelser og rusavhengighet kan implementeres på et FACT-team i Gamle Oslo.
FACT er kort for Flexible Assertive Community Treatment – fleksibel aktiv oppsøkende behandling – og er en modell som skal gi helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser, som bor i eget hjem. Solli forteller at det er 15 FACT-team i Norge, og ytterlige 18 er i ferd med å etableres. Modellen har også fotfeste internasjonalt, blant annet i Sverige, Nederland og USA, og Solli håper at forskningen han skal i gang med vil kunne få relevans også utenfor Norges landegrenser.
– FACT-teamet jobber recoveryorientert, som betyr at man er opptatt av hvordan pasientene skal få et så godt liv som mulig på tross av sine utfordringer. Noen vil ruse seg, og man må akseptere at et rusmisbruk er noe de kommer til å fortsette med. En god del av de som har psykose må regne med å leve med symptomene sine resten av livet. Så i stedet for å bare fokusere på å prøve å ta knekken på symptomene, er man mer opptatt av å fylle livene deres med god livskvalitet – jobbe for sosial tilknytning, fremme håp og tilby meningsfulle aktiviteter, som gjør at livet føles verdt å leve.
Men FACT-teamet har begrenset repertoar på hvordan de skal kunne hjelpe enkelte pasienter, ifølge Solli.
– Spesielt de med lite motivasjon og dårlige relasjonelle evner. Musikkterapi er en ressursorientert tilnærming der man ikke trenger å snakke så mye, og musikk er jo noe som fenger. Uten musikk blir livet trist, sier mange. Sånn er det for oss, og sånn er det for mange av pasientene mine også.